Zadanie z koła
Emilka: Hej, pomoże mi ktoś z zadaniem?

Pole wycinka koła wynosi 25cm
2 , a jego obwód 20cm. Oblicz promień wycinka koła.
29 paź 22:03
godzio187: pomoge
29 paź 22:10
Miś:
O = φ r
| | 2S | | 50 | |
r = |
| = |
| = 2,5 cm |
| | O | | 20 | |
29 paź 22:12
Emilka: co oznacza ten znak φ ?
29 paź 22:18
AROB: Dane: P
w= 25 cm
2
2πr = 20 cm l = ? (l − tworząca stożka)
| | 10 | |
Pw = πrl , czyli π * |
| * l = 25 |
| | π | |
10 l = 25
l = 2,5 cm
(to taki szkolny sposób)
29 paź 22:25
Miś:
φ oznacza miarę kąta w mierze łukowej.
29 paź 22:28
Danio: Chłopaki, jak wam wyszedł taki wynik? mnie wyszedł promień 5 cm a długość łuku 10 cm
oto sprawdzenie:
pole wycinka koła = r * ł * 1/2 P = 5 * 10 * 1/2 = 25 cm
2
obwód wycinka = 2r + ł Ob = 2 * 5 + 10 = 20 cm
czyż to nie tak ma być?
29 paź 23:24
Miś: OK!
Masz rację.
Obwód wycinka = φr + 2r tego zabraklo.
I wtedy r = 5 cm φ = 2 radiany
29 paź 23:29
Danio: Dziękuję za uwagę

pozdro
29 paź 23:31
Miś:
A tak przy okazji AROB nie jest chłopakiem
29 paź 23:31
Eta:
Tylko Eta ......jest
29 paź 23:32
Miś:
Szczerze wątpię. Widzę, że po herbatce humor dopisuje.
29 paź 23:35
Eta:
Ale mój

jest "chłopakiem"

Pozdrawiam i zaraz idę
29 paź 23:37
Danio: hehe co do szczerości to Emilka i Danio to ta sama osoba

ale to tak pod przykrywką piszę

i
też jestem chłopakiem

hehe
29 paź 23:37
Eta:
Pozdro od mojego "chłopaka" Toffika
29 paź 23:39
Miś:
Pozdrówka dla wszystkich. Widzę że jako Danio naprawdę dobrze rozwiązujesz własne zadania.
29 paź 23:39
Danio: bo tamten znak mi się podobał, to musiałem trochę inaczej to rozwiązać

a dokładniej:
r * ł * 1/2 = 25
r * ł = 50
więc 2r + 50/r = 20
2r
2 + 50 = 20r
r
2 − 10r + 25 = 0
reszta poszła z delty

miało się czasem miajsca w konkursach

a ta przykrywka to po to, by tu jakiś nauczyciel mi nie
wszedł

hehe
29 paź 23:44
Danio: tam miało być "bo tamten znak mi się nie podobał"
29 paź 23:44
AROB: A ja ( nie chłopak

) wrócę jeszcze do wycinka koła.
Ja to inaczej traktowałam (zadanie brzmi dwuznacznie). Mianowicie przyjęłam, że chodzi o obwód
całego koła , nie wycinka. I stąd te dwa wyniki.
Przy okazji pozdrawiam
Toffika 
! Ja mam labradora Reksa.
29 paź 23:59
Danio: nom, nawet zadań dobrze sformułować nie potrafią

a ja ma husky Pioruna
30 paź 00:01
Eta:
Pozdrawiam
Reksa
Ciekawe czemu nie ma dzisiaj naszego "Sherlocka Holmesa"
Pewnie poszedł na randkę z jakąś fajną dziewczyną ...
30 paź 00:04
Eta:
E tam ... mój
jamnik ... "bije" Wasze Rekso−Pioruny


Dobrej nocy
30 paź 00:07
Danio: narka wszystkim

trzymta sie ta

psów za ogony
30 paź 00:09
Eta:
30 paź 00:10
AROB: Co Ty
Eta, już spać

? Nie wierzę

!
30 paź 00:17
AROB: A nasz "Sherlock Holmes" był dziś od rana , więc teraz odpoczywa

.
30 paź 00:20
30 paź 00:35
Bogdan:
Dzień dobry

. Widzę, że humor dopisuje. Również pozdrawiam.
30 paź 00:42
Eta:
30 paź 00:46
AROB: Witaj
Bogdanie na trzeciej zmianie.
30 paź 00:56
Bogdan:
Wpadłem na chwilę, zaraz idę spać
30 paź 01:00
AROB: Na wszystkich już pora do spania. Zatem dobrej nocy
Eto,
Bogdanie i wszyscy wytrwali
forumowicze.
30 paź 01:04
Eta:
Miłych snów
30 paź 01:07
Bogdan:
Dobranoc
30 paź 01:11