miary kątów
darek:

Wyznacz miary kątów wpisanego w okrąg czworokąta abcd wiedząc że:
−kąt CKB=20 i ramiona tego kąta przechodzą przez punkty d i a
−kąt DMC=30 i ramiona tego kąta przechodzą przez punkty a i b
16 mar 12:53
darek: ma ktoś jakiś pomysł?
nie widzę żadnych zależności
16 mar 13:03
darek:
16 mar 13:20
zawodus: a=115
b=95
c=65
d=85
16 mar 13:28
darek: dzięki
16 mar 13:28
zawodus: a wiesz skąd to?
16 mar 13:37
darek: no własnie siedze i myśle... i nic nie wymyslilem

pomożesz?
16 mar 13:43
zawodus: chwila
16 mar 13:45
zawodus:

Skorzystaj z twierdzenia charakteryzującego czworokąty wpisane w okrąg.
β=180−(30
o+α)=150
o−α
W drugim trójkącie (gdzie jest 20 stopni) mamy
kąty 20,150−α i α+10
W czworokącie przy wierzchołku d mamy zatem kąt 170−α
naprzeciw niego przy wierzchołku b mamy kąt 180−α
ich suma wynosi 180 stopni ⇒α = 85
Reszta już łatwo.
16 mar 13:51