geometria
Dawid: Na płaszczyźnie zaznaczono n punktów, n>=3, z których dowolne trzy nie są współliniowe. Wyznacz
n, wiedząc, że liczba wszystkich odcinków łączących te punkty jest równa 21. Proszę o pomoc,
walczę z tym od rana.
16 mar 12:34
pigor: ...., niech n∊N i n ≥3, to z warunków zadania liczba kombinacji
| |
=21 ⇔ 12n(n−1)=21 ⇔ n(n−1)= 42 7*6 ⇒ n=7 ; |
| |
a jeśli nie słyszałeś o kombinacjach, ale znasz wzór na liczbę przekątnych
n−kąta, to możesz np. tak :
dn+n= 21 ⇔
12n(n−3)+n= 21 /*2 ⇔ n(n−3)+2n=42 ⇔ n(n−3+2)= 42 ⇔
⇔ n(n−1)= 7*6 ⇒
n=7 − szukana liczba punktów płaszczyzny . ...
16 mar 13:44
Dawid: no dzięki
16 mar 13:57