Równania i nierówności
Jaszeq: Rozwiąż równania i nierówności:
(x
2 − 3)
2 − 4 = 0
z tymi trzema nie mogę sobie poradzić, jakby ktoś pomógł byłoby miło
5-latek: Jesli z tymi 3 nie mozesz sobie poradzic to z tego wynika ze z innymi tez nie mozesz sobie
poradzic .
Pokaze CI 3 przyklad
Musisz skorzystac ze wzoru skoroconego mnozenia a
2−b
2=(a+b)(a−b)
nasze a =x
2−3 a nasze b=2 bo 2
2=4
i teraz z tego wzoru
(x
2−3)
2−4=0 to (x
2−3+2)(x
2−3−2)=0 to ( x
2−1)(x
2−5)=0 to x
2−1=0 lub x
2−5=0 i
rozwiaz te rownania
do 2 pozostalych
https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/1696.html zapoznac sie ztymi przykladami