Wielomiany
Marcinek: Pierwiastkami wielomianu P(x) = 4x3 + ax2 + bx − 15 są liczby:
r1 = −1, r2 = 3. Wyznacz a i b.
Nie wiem jak się do tego zabrać...
16 mar 11:59
J:
P(−1) = 0 , P(3) = 0 i dostaniesz układ równań z niewiadomymi a i b
16 mar 12:02
5-latek: P(−1)=0
P(3)=0 i rozwiazuj
16 mar 12:02
Piotr 10: wzory Viete'a 3 stopnia
x
3=−1,25
16 mar 12:03
J: ?
16 mar 12:04
5-latek: Piotr no chyba ze to student to bedzie znal te wzory
16 mar 12:06
Piotr 10: Ale bardzo przydatne te wzory są
16 mar 12:07
zawodus: Nawet na studiach nie wszędzie uczą tych wzorów

Lepiej wykorzystywać już dostępne narzędzia
16 mar 12:08
J: Ale po co ? Ma tylko wyznaczyć a i b.
16 mar 12:08
Piotr 10: Ja to w liceum te wzory miałem w 1 klasie czy tam w drugiej
16 mar 12:09
Piotr 10: J tak mój spoób troche za długi
16 mar 12:09
Marcinek: a = 3
b = −16
dzięki
btw. nie znam tych wzorów a jestem 3 klasie LO na podstawowej matematyce.
16 mar 12:10
5-latek: Tylko Marcin tak . To ze jestes na podstawie to wcale nie zwalnia Cie od tego zebys przed
napisaniem zadania tutaj zajrzal do ksiazki gdzie takie lub podobne zadanie jest pokazane jak
rozwiazac
16 mar 12:13