dla jakich wartości
Matejko: dla jakich wartości parametru m funkcja (m−4)x
2 −4x+m−3 ma dwa miejsca zerowe z których jedno
jest mniejsze od 1 a drugie większe od 1. Liczyłem delte która ma być >=0
| | 7+√17 | | 7−√17 | |
i wyszło mi m∊< |
| ; |
| > ale nie wiem co z tymi pierwiastkami proszę o pomoc |
| | 2 | | 2 | |
16 mar 11:54
5-latek: czemu delta ≥0 a nie >0 ?
Przeciez to sa dwa rozne rozwiazania
16 mar 11:56
Piotr 10: mimo. że nie ma słowa róźnych to Δ > 0 gdyż z treści zadania dowiadujemy się, że jednoi jest
mniejsze od 1 a drugie większe od 1
16 mar 11:57
Matejko: no tak ale co dalej?
16 mar 11:59
Piotr 10: 10 m−4≠0
20 Δ > 0
30 f(1) < 0
16 mar 12:01
Matejko: dlczego f(1)<0?
16 mar 12:03
J: Trzeci warunek nic nie daje

Ja bym obstawiał: x
w = 1
16 mar 12:13
Matejko: odpowiedź to m∊(4;112) ale nie wiem jak to zrobić dobrze policzyłem delte? jakie warunki i
dlaczego jeszcze dopisać
16 mar 12:17
Piotr 10: Sorry, pomyłka przed x2 mamy (m−4) , więc trzeba inaczej
16 mar 12:18
Piotr 10: 30 (m−4)*f(1) < 0
J raczej nie, xw może wynosić równie zero itd
16 mar 12:20
Matejko: dlacsego tak?
16 mar 12:24
zawodus: wystarczy tylko warunek
f(1)<0 gdy ramiona skierowane w górę
oraz
f(1)>0 gdy ramiona skierowane w dół
Teraz zastanawiajcie się dlaczego
16 mar 12:30
zawodus: Piotr Przekombinowałeś liczbę warunków
16 mar 12:31
zawodus: Twój 3 warunek to całe rozwiązanie zadania.
16 mar 12:31
Piotr 10: Może i tak, ale wg mnie lepiej napisać 3 warunki i rozwiązać. Pierwszy warunek trzeba rozwiązać
gdyż wtedy otrzymamy jedynie 2 mozliwe rozwiązania, no a drugi to też
16 mar 12:33
pigor: ... , niech f(x)=(m−4)x
2−4x+m−3, to warunki zadania
spełnia układ nierówności :
Δ>0 i a*f(1)<0 ⇔ 16−4(m−4)(m−3)>0 i (m−4)(m−4−4+m−3)<0 ⇔
⇔ 4−(m−4)(m−3)>0 i (m−4)(2m−11)<0 ⇔ 4−m
2+7m−12>0 i 2m
2−19m+44<0 ⇔
⇔ m
2−7m+8< 0, Δ
1=49−32= 17 i m
2−9,5m+22< 0 i Δ
2= 90,25−88= 2,25 ⇒
⇒
12(7−
√17)< m<
12(7+
√17) i 4< m< 5,5 ⇔
⇔ ≈ (3,5−2,06)< m< ≈ (3,5+2,06) i
4< m<5,5 ⇔
m∊(4;512) . ...
16 mar 12:33
zawodus: Warunek z deltą wcale nie jest potrzebny
16 mar 12:34
Matejko: nie wiem proszę o dokładne wyjaśnienie nie wiem jak w f.kwadratowej stosować to założenia przy
takich zadaniach
16 mar 12:34
Matejko: a można innym sposobemm niż pigora bo jest dziwny, wole tym zawodusa proszę możesz rozpisac?
16 mar 12:36
zawodus: Matejko to wszystko zależy od konkretnego zadania
16 mar 12:36
Matejko: dobra zrobiłem tym twoim sposobem czyli dla m>4 mamy m<11/2
dla m<4 mamy m>11/2 czyli sprzeczne i zostaje m∊(4;11/2) tak?
16 mar 12:40
zawodus:

Wszystko zależy od obserwacji jak musi wyglądać parabola, którą badamy.
Interesują nas dwa rozwiązania jedno większe od 1 a drugie mniejsze od 1.
Obie sytuacje widać wyżej na rysunku.
W zależności od skierowania ramion paraboli (czarny w górę, czerwony w dół)
I (wykres czarny)
Tutaj żądamy, aby ramiona, były skierowane w górę, czyli warunek
m−4>0
oraz, aby równanie miało 2 rozwiązania jedno większe od 1 a drugie mniejsze od 1.
Oba powyższe warunki zapewnia nam
f(1)<0 (dlaczego? spróbuj sam przeanalizować)
II (wykres czerowny)
Tutaj żądamy, aby ramiona, były skierowane w dół, czyli warunek
m−4<0
oraz, aby równanie miało 2 rozwiązania jedno większe od 1 a drugie mniejsze od 1.
Oba powyższe warunki zapewnia nam
f(1)>0 (dlaczego? tak samo jak wyżej)
Obie sytuacje można połączyć, w jedną, tzn
(m−4)*f(1)<0
16 mar 12:43
pigor: ... , racja, też tak sądziłem, ale różni nauczyciel tak kochają tę "deltę",
że ...

nie śmiałem, a więc nie bój się "mojego" sposobu i wywal warunek
Δ>0 i pozostaw tylko a*f(1)<0, który zapewnia ci różne znaki tego iloczynu
i zastępuje alternatywę warunków (a>0 i f(1)<0) v (a<0 i f(1)>0) i tyle . ... )
16 mar 12:46
zawodus: Zastanawiam się tylko jak by to było na maturze.
Pewnie trzeba by napisać dlaczego z warunku z deltą możemy zrezygnować.
16 mar 12:48