.
Klaudia: Bardzo proszę o pomoc już godzinę męczę się z tym zadaniem

trójkąt równoramienny o podstawie a i kącie przy niej α jest podstawą ostrosłupa, w którym
krawedzie boczne tworzą z jego wysokością również kąt α
oblicz objętość ostrosłupa
16 mar 11:46
J: A co jest podstawą tego ostrosłupa ?
16 mar 11:54
Klaudia: trójkąt równoramienny o podstawie a i kącie przy niej α
16 mar 11:57
zawodus: Może tak.
Jaki jest wzór na objętość ostrosłupa?
16 mar 11:57
zawodus: jesteś?
16 mar 12:03
Klaudia:

kąt abc=kąt aso=α
as=bs=cs=c
ao=R
| | a | |
w odpowiedziach jest R= |
| ale nie wiem jak do tego dojść |
| | 2sin2α | |
16 mar 12:12
Klaudia: | | R | |
c obliczyłam z sinα= |
| z trójkąta AOS |
| | c | |
| | | |
b z cosα= |
| z trójkąta ABC |
| | b | |
16 mar 12:14
Klaudia: gdybym wiedziała skąd wziąć R nie miałabym problemu z dalszym rozwiązaniem
16 mar 12:16
zawodus: z twierdzenia sinusów
| a | | a | | a | |
| =2R⇒ |
| =2R ⇒R= |
| |
| sin(180o−2α) | | sin(2α) | | 2sin2α | |
16 mar 12:21
zawodus: jaką masz odpowiedź do zadania?
16 mar 12:24
Klaudia: no tak ogromnie dziękuje
16 mar 12:25
zawodus: Potrzebujesz tylko znać
a −masz
b− policzyłaś
H − policzysz na z funkcji tg
16 mar 12:25
zawodus: c jest w ogóle nie potrzebny

Podaj mi tę odpowiedź to sobie sprawdzę, czy się nie walnąłem w rachunkach
16 mar 12:26
16 mar 12:29
zawodus: czyli jeszcze umiem liczyć
16 mar 12:32
Klaudia: ja również po tym jak mi pomogłeś
16 mar 12:34