układy równań, funkcje
Michał: Magda postanowiła przeczytać 420 stronicową książkę, czytając codziennie taką samą ilość stron.
Gdyby czytała dziennie o 7 stron więcej, wówczas książkę przeczytałaby o 5 dni wcześniej.
Ile stron planowała czytać dziennie i ile dni miało to trwać?
Pomoże ktoś?
16 mar 11:38
5-latek: Rozwiaz uklad rownan
{x*y=420
{(x+7)(y−5)=420
16 mar 11:41
Michał: rozwiązuję już 5 raz i wychodzi mi delta ujemna:
x = 420/y
xy − 5x + 7y − 35 − 420 = 0
420 − 5 * 420/y + 7y − 455 = 0
5 * 420/y + 7y − 35 = 0
2100/y + 7y − 35 = 0 / *y
7y2 − 35y + 2100 = 0
Δ = 1225 − 58800
Δ < 0
Gdzie robię błąd?
16 mar 11:54
pigor: ... , niech x=? − szukana liczba stron, to 420x=? szukana liczba
dni, a warunki zadania (czytania) można opisać np.takim równaniem
420x+7 = 420x −5 /: 5 ⇔ 84x+7 = 84x −1 /* x(x+7) ⇔
⇔ 84x=84x+84*7−x(x+7) ⇔ x(x+7)= 588=21*28, zatem 42021= 20,
odp. Magda planowała czytać przez 20 dni po 21 stron dziennie
16 mar 11:56
Marcinek: dzięki, ale mógłby ktoś to rozwiązać układem, który zaproponował "5−latek" bo nie chcę sobie
teraz wszystkiego mieszać..
16 mar 12:02
Michał: pomoże ktoś, gdzie zrobiłem błąd?
16 mar 21:39
Marcin: Jak możemy Ci powiedzieć gdzie robisz błąd, skoro nie widzimy Twoich obliczeń?
16 mar 21:44
5-latek: Marcin wyzej sa obliczenia wiec sprawdz .
ja juz ide spac bo jutro rano do pracy
16 mar 21:46
Marcin: A tak, racja. Przepraszam

Uciekł Ci Michale minus nie wiem dlaczego
Reszta ok
16 mar 21:48
Michał: liczyłem z 10 razy i z każdym razem gubiłem ten minus
dzięki wielkie!
16 mar 22:06
daras: rano sie lepiej myśli
17 mar 08:07
Radek: zdecydowanie
17 mar 09:26