funkcja kwadratowa
Natalia: Mam kłopot z takim zadaniem:
Funkcja jest dana wzorem y=x
2−4x+c
Dla jakich c
a) ma jedno miejsce zerowe
b) ma dwa miejsca zerowe
Bardzo proszę o pomoc
29 paź 21:32
Ola: Δ=16−4c
Δ=0 to funkcja posiada jedno miejsce zerowe
czyli
16−4c=0
29 paź 21:37
kaz: Ad.)a
Δ=0⇒16−4c=0⇒c=4
Ad.)b
Δ>0
29 paź 21:38
kemajla: A)zał. 1 Δ=0
Δ=0 ⇒ 16−4c=0
c=4
B) zał. Δ>0
Δ>0 ⇒16−4c >0
c<4
29 paź 21:38
Eta:
a) Δ=0 16−4c = 0 => c =4
b) Δ>0 c <4
29 paź 21:39
Natalia: Dziękuję wam
29 paź 21:41
Natalia: Dziękuję wam
29 paź 21:43