Proszę o pomoc w rozwiązaniu .
Andrej: Statek płynący po morzu wysłał sygnał SOS , który odebrali dwaj latarnicy w miejscowościach A i
B odległych od siebie o 120 km. Latarnik w miejscowości A stwierdził , że statek znajduje się
w kierunku 30 stopni na północny wschód i jest od niego odległy o 56 km. Oblicz , w jakiej
odległości był ten statek od latarni morskiej w miejscowości B.
16 mar 11:00
pigor: ... , niech S − położenie statku, to
|BS|= ?, a
z ΔABS i tw, cosinusów BS
2=120
2+56
2−2*56*120cos30
o ⇒
⇒ BS
2= 120
2+56(56−120
√3) ⇔ BS
2= 120
2+448(7−15
√3),
to stąd i kalkulatora
|BS| ≈ 76,8 km − szukana odległość. ...
16 mar 11:38
Andrej: to jest zadanie z zbioru maturalnego pana Kiełbasy w odpowiedziach jest napisane , że ma wyjść
104 km ..
16 mar 11:46
pigor: ... no tak, przepraszam, bo zbyt lekko potraktowałem dany kierunek
północny − wschód , bo to jest kąt między kierunkiem AS i N (północnym),

dlatego zamień "mój" kąt 30
o na 90
o−30
o=60
o, wtedy cos60
o=
12
i licz, to wyjdzie dokładnie |BS|=104 km ...
16 mar 13:29