Trygonometria.
Maciek: witam, czy ktoś mógłby mi pomóc znależc rozwiązanie powyższych równań, które należą do jednego
wyrażenia?
| | 3 | | π | |
2cos |
| π−x oraz cos− |
| =0
|
| | 4 | | 4 | |
Rozbilem to na dwa wyrazenia i tak naprawde nie wiem co dalej, nie wiem co powinno sie
podstawic w miejsce zera i jakie obliczenia pozneij wykonywac, dodam, ze wynik ma wyjsc
dziekuje z gory za odpowiedz
29 paź 21:29
Ola: czy nie powinno być nawiasów?
29 paź 21:30
29 paź 21:39
Ola:
29 paź 21:41
Ola: cos−π4 taki zapis nie istnieje
29 paź 21:43
Maciek: | | 3 | | π | |
(2cos |
| π−x)=0 oraz (cos− |
| )=0
|
| | 4 | | 4 | |
Prosze pomoc mi to rozwiazac, bo naprawde tego nie rozumiem:(
29 paź 21:43
Maciek: to moze w takim razie Pani sprobuje rozwiazac rownanie wyjsciowe?
29 paź 21:46
Maciek: to moze w takim razie Pani sprobuje rozwiazac rownanie wyjsciowe?
29 paź 21:48
Eta:
Ech
| | π | | √2 | |
cos(− |
| ) = − |
| więc nie może = zero  !
|
| | 4 | | 2 | |
dzielisz obustronnie przez 2 *cos(−π/4) , bo to liczba różna od zera
więc otrzymasz:
cos(
34π −x) =0 => x=
34π + k*π dla k€C
bo cos0= 0 +k*π
i to wszystko
29 paź 21:54
Ola: sin(π2−x)=cosx
cosx−cos(π−x)=0
−2sinπ2sin(x−π2)=0
sin(x−π2)=0
x−π2=0
x=π2 +kπ
29 paź 21:54