ostrosłup
Pan jan: Ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi bocznej 10 cm i wysokości 8 cm przecięto płaszczyzną
równoległą do podstawy i odległą od niej o 4 cm, odcinając od niego mniejszy ostrosłup. Oblicz
objętość części ostrosłupa pozostałej po odcięciu mniejszego ostrosłupa.
16 mar 10:16
Pan jan:
16 mar 12:58
Szymon: policzylem objetosc tego dużego ostroslupa 72√3 , ale mam problem z obliczeniem tego
"mniejszego"
16 mar 18:11
dero2005:

l = 10
H = 8
_________________
h
p = 9
________________________________
V − V
1 = 63
√3
16 mar 18:41