Zbadać ilość rozwiązań w zależności od parametru
Gong: Witam mam taki układ równań
px+3y+pz=0
−px+2z=3
x+2y+pz=p
Trzeba zbadać ilość rozwiązań w zależności od parametru. Gdy liczę wyznacznik wychodzi mi
równanie kwadratowe (p2−4p+6), z deltą ujemną. Co dalej?
16 mar 01:32
Marcin: Metodę wyznaczników dla trzech niewiadomych znasz?
16 mar 02:07
Gong: Znam kilka metod, ale nie wiem jak mi ma to pomóc... Nie mam pojęcia jak się ruszyć dalej
16 mar 02:14
16 mar 02:21
Trivial:
| p 3 p |
W = | −p 0 2 | = −2p2 + 6 + 3p2 − 4p = p2 − 4p + 6 = (p−2)2 + 2 > 0
| 1 2 p |
Układ ma dokładnie jedno rozwiązanie dla każdego rzeczywistego p.
16 mar 02:27
Trivial:
Marcin, kontrprzykład na tę niby regułę W = Wx = Wy = Wz = 0 ⇒ niesk. wiele rozw.
1 0 0 x 1
0 0 0 * y = 1
0 0 0 z 0
Każdy z wyznaczników wychodzi 0, a mimo to układ jest sprzeczny.
16 mar 02:35
loka: A w 2x2 to chyba działa dobrze
16 mar 11:57
Trivial: Dla 2×2 działa, ale wyżej już nie.

Poza tym są lepsze metody niż liczenie N+1
wyznaczników
16 mar 12:00