prop
12345: jak napisac wzor proporcjonalnosci odwrotnej przedstawionej na wykresie
16 mar 00:52
Marcin: | | a | |
y= |
| − podstaw do wzoru i oblicz a. |
| | x | |
16 mar 00:57
5-latek: A gdzie wykres ?
16 mar 00:57
Marcin: Może szukał tylko pomocy i sobie z resztą poradzi sam?
16 mar 01:01
pigor: | | a | |
szukasz wzoru w postaci xy=a ⇔ y= |
| i x,y≠0 , w tym celu |
| | x | |
odczytujesz z wykresu jakiś dokładny punkt (x
o,y
o);
podstawisz go najlepiej do a=xy i masz
a=xoyo − współczynnik
proporcjonalności odwrotnej
a, zatem
| | a | |
xy=a lub y= |
| − szukany wzór, wybierz sobie , który |
| | x | |
bardziej ci się podoba

i to wszystko .. ...
16 mar 01:04