czy równość jest tożsamością
heh: sprawdz czy ponizsze równości są tożsamościami:
a) (1 − x ) (1 + x) (1 + x2 ) = 1 − x4
czyli co? Oo
15 mar 23:50
Piotr:
wymnóż lewą strone i sprawdz czy rowna sie prawej.
15 mar 23:51
Piotr:
pamietaj ze (a−b)(a+b)=a2−b2
15 mar 23:52
Marcin: Albo w drugą stronę

x
4−1=(x
2−1)(x
2+1)=(x−1)(x+1)(x
2+1)
15 mar 23:53
Piotr:
i rozwiazales...
15 mar 23:55
R.: czyli będzie (1 − x2 ) + (1 + x2) = 1 − x4 ?
15 mar 23:57
Piotr:
NIE
15 mar 23:59
Marcin: Jeżeli nie potrafisz czegoś zauważyć, to lepiej to po prostu wymnóż.
16 mar 00:00