Skróć ułamki
R.: Skróć ułamki:
Pomoże ktoś w tym? Bo nie bardzo kapuje
15 mar 23:40
Marcin: Może chociaż trochę własnego wkładu, co?
15 mar 23:44
R.: gdybym wiedział jak co z czym to bym zrobił a tak to ...
15 mar 23:47
Piotr:
wyciaganie przed nawias i wyciaganie przed pierwiastek. to chyba wszystko.
15 mar 23:47
Piotr:
a) wyciagnij 3 przed nawias i skroc. wyszlo ? sprobuj z pozostalymi.
15 mar 23:48
R.: wyciagnac przed pierwiastek potrafie ale przed nawias ? Gdzie tu nawias? ...
15 mar 23:53
Marcin: | 3(2−√2) | |
| kpw?  |
| 3 | |
15 mar 23:55
5-latek: w a b c i e mozna skorzystac z takiej wlasnosci dzialan na liczbach rzeczywistych
| | 6−3√2 | | 6 | | 3√2 | |
np |
| = |
| − |
| = 2−√2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Alb tak jak napisal
Piotr
W przykladach d i f nalezy usunac niewymiernosc z mianownika
15 mar 23:55
Piotr:
a w d i f wcale, ze nie trzeba usuwac niewymiernosci

wystarczy wyciagnac przed pierwiastek i
przed nawias i sie ladnie skroci.
15 mar 23:57
5-latek: No tez mozna jak napisales

czyli jaki wniosek z tego ?
Czas skonczyc

i spac
16 mar 00:04
R.: czyli w przykładzie e) będzie wynik 2+ √8 czy 2 + 2√2 ?
16 mar 00:11
Piotr:
żadne z tych...
16 mar 00:13
Marcin: | | 2+2√2 | | 2(1+√2) | |
− |
| =− |
| =−(1+√2) |
| | 2 | | 2 | |
16 mar 00:14
R.: aa zapomnialem napierw ten pierwiastek zrobić. ale jednego nie rozumiem skad sie wziela ta 1
16 mar 00:17
Piotr:
yyy 2/2 = 1 lub 1*2 = 2
chyba nie umiesz wyciagac przed nawias. 4x−16 wyciagnij przed nawias najwieksza wartosc.
16 mar 00:19
Marcin: R. Maturka w tym roku?
16 mar 00:21
Piotr:
nie no, bez przesady
16 mar 00:22
Marcin:
16 mar 00:23
5-latek: Marcin zajrzyj do tego zadanka z wielomianem stopnia 3
16 mar 00:24
Marcin: Widziałem, widziałem
16 mar 00:29