matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Łucja:
πx
lim
x→1
(1 − x)tg
= ...
2
Jakas mala wskazowka?
15 mar 22:42
pigor:
..., np. tak : lim
x→1
(1−x)tg(
1
2
πx)= lim
x→1
(1−x)ctg(
1
2
π−
1
2
πx)=
1−x
= lim
x→1
(1−x)ctg(
1
2
π(1−x))= lim
x→1
=
tg(
1
2
π(1−x))
1
1
2
π(1−x)
1
2
= lim
x→1
*
=
*1=
.
1
2
π
tg(
1
2
π(1−x))
1
2
π
π
15 mar 23:02