rach. prawd. ciąg dalszy
beginner: zadanie jest z rach. prawd.:
Ze zbioru liczb {1,2,3,...,60} wyiberamy losowa jedna. oblicz prawdopodob. że wylosowana liczba
jest podzielna przez 2 lub przez 3.
omega = { 1,2,3,...,60}
|omeg| = 60
A = {2,4,...,60}
B = {3,6, ..., 57}
60 = 2 + (n−1)2
58 = (n−1)2
29 = n−1
n=30
57 = 3+(n−1) 3
n=19
|A| = 30
|B| = 19
P(A) = 30/60
P(B)=19/60
Prosze, aby ktos sprawdzal czy sie wszystko zgadza. Jesli nie, chocby byl najmniejszy blad,
prosze pisac, poprawne rozwiazanie jest dla mnie najwazniejsze.
15 mar 22:28
Marcin: No ale Ty raczej szukasz prawdopodobieństwa P(A∪B)
15 mar 22:31
beginner: zaraz poprawie
15 mar 22:32
Marcin: Ok, czekam na Twoją odpowiedź
15 mar 22:35
Mila:
|Ω|=60
Mam nadzieję, że miałeś już zbiory.
|AUB|=|A|+|B|−|A∩B|
To oznacza, że niektóre liczby policzyłeś dwa razy.
np. 6 jako parzysta i 6 jako podzielną przez 3
A∩B={6,12,18,....60} wielokrotności liczby 6 ( podzielne przez 2 i 3)
60:6=10
|A|=60:2=30
|B|=60:3=20
|A∩B|=10
|AUB|=30+20−10=40
15 mar 22:38
beginner: znalazlem taki wzor w podstawach prawdopodobienstwa:
P ( A u B) = P(A) + P (B) − P (A n B)
Mam P(A) i P(B), brakuje P (A n B), naprowadz mnie jakos
Wiem, ze P (A n B) to sytuacja,kiedy zaszlo zdarzenia A i zaszlo zdarzenie B, czesc wspolna,
ale jak to w liczbach przedstawic
15 mar 22:39
beginner: nie nie mialem zbiorow, sam staram sie jakos to zrobic, probuje cos samemu rozwiazywac,
moglibyscie nakierowac mnie idac moim tokiem rozumowania?
15 mar 22:41
Marcin: Szukaj NWW tych liczb i później tylko każda kolejna powiększona o to NWW.
15 mar 22:41
beginner: ja jestem w pierwszej klasie
15 mar 22:42
beginner: ok Marcin
15 mar 22:42
Marcin: Na przykładzie.
Masz liczby 7 i 8. Ich NWW to 56 (pierwsza liczba podzielna przez 7 jak i przez 8). Kolejne
takie liczby to ciąg arytmetyczny, którym r=56
15 mar 22:43
beginner: ok
15 mar 22:44
Mila:
Masz napisane 22:38 jak liczyc liczebności zbiorów.
Myślę, że jeśli nie miałeś w Gm nic z rachunku prawdopodobieństwa i teorii zbiorów w LO, to
raczej zajmij się np. geometrią , jest duzo zadań o podwyższonym stopniu trudności, a masz już
wiadomości.
Chodzi o to, abyś nie nauczył się źle i będziesz utrwalał błędy a to więcej szkody niż pożytku.
15 mar 22:49
beginner: P (A n B) = P(A) − P(B), tak?
15 mar 22:49
beginner: ja jestem dopiero w gimnazjum
15 mar 22:51
Mila:
W której klasie?
15 mar 22:54
beginner: pierfszej
15 mar 22:55
beginner: pierwszej*
15 mar 22:55
Marcin: Ja w pierwszej klasie gimnazjum kompletnie nie myślałem o nauce matmy. Podziwiam
15 mar 22:57
bezendu:
Mi coś tutaj nie pasuję i chyba wydaję mi się, że to maturzysta ale boi się przyznać, że nie
rozumie prostych zadań i podaję się za gimnazjalistę..
15 mar 22:58
Marcin: Ciekawa teoria
bezendu
15 mar 23:01
beginner:

tak chyba bedzie wygladac P(A u B),
ale jak obliczyc iloczyn czesc wspolna zbioru?
15 mar 23:01
bezendu:
Dziwne, że bez działań na zbiorach robi rachunek prawdo. Ciekawe
15 mar 23:02
beginner: ja chce wygrywac w konkursach
15 mar 23:02
bezendu: Ale te zadania to są maturalne a nie konkursowe.. Walisz ściemę jak dla mnie.
15 mar 23:03
beginner: nie jestem maturzystom, nie wiem jaki tematy biora, ale ja chce sie samoksztalcic,
15 mar 23:03
Marcin: Wyślij skan legitymacji, bo
bezendu Ci nie uwierzy
15 mar 23:04
beginner: probuje sie czegos nauczyc z ksiazek od wujka, rob jak chcesz, moow jak chcesz, ale pomoz
przynajmniej zrozumiec
15 mar 23:04
Mila:
To poczekaj trochę z prawdopodobieństwem, masz na pewno zbiór zadań, rozwiązuj po kolei te
trudniejsze i wpisuj problemy.
Równania, nierówności już miałeś?
Liczyć umiesz dobrze, potęgi,pierwiastki?
Zadanie1.
Dzieląc pewną liczbę przez 2,3,4,5,6 i 7 otrzymujemy zawsze resztę 1.Podaj , jak
znaleźćprzynajmniej jedną liczbę spełniającąte warunki.
zadanie 2.
Jaka jest ostatnia cyfra liczby 383
15 mar 23:05
Mila:
Właśnie podałam Ci zadania konkursowe.
15 mar 23:06
beginner: tak, ale ja mam w ksiazce vademecum gimnazjalisty prawdopodobienstwo i teraz chcialem przejsc
do trudniejszego zbioru i ty bedziesz pitagorasem
15 mar 23:06
beginner: zaraz sprubuje rozwiazac
15 mar 23:07
Radek:
spróbuję
15 mar 23:10
Mila:
Vademecum gimnazjalisty to bajeczki dla grzecznych dzieci. Pożycz w bibliotece Zadania
konkursowe dla gimnazjalistów.
Rachunek prawdopodobieństwa nie obowiązuje w GM.
15 mar 23:24
beginner: ostatnia cyfra to ta [1]00000?
15 mar 23:32
Mila: Dzisiaj idź spać, jutro rozwiążesz. W matematyce pośpiech nie jest wskazany.
A jutro po południu wpiszę Ci kilka ładnych zadań konkursowych.
Zadanie na niedzielę. O kosiarzach
Zespół kosiarzy dostał polecenie, by skosić dwie łąki, z których jedna była dwa razy większa od
drugiej. Przez pierwsze pół dnia wszyscy kosiarze kosili większą łąkę.
Po tym czasie połowa kosiarzy trochę się znudziła i poszła kosić drugą, mniejszą łąkę.
Grupa, która pozostała nadal kosiła łąkę bez przerwy i do zmroku skosiła ją całkowicie.
Kosiarze, którzy kosili mniejszą łąkę nie zdążyli skończyć tego dnia.
Reszta małej łąki musiała zostać skoszona nazajutrz przez jednego kosiarza, któremu zajęło to
cały dzień.
Ilu było kosiarzy?
Rozwiązać bez równań− pojęcie ułamka.
15 mar 23:35
Mila:
Chodzi o cyfrę jedności.
15 mar 23:36
beginner: okdzieki
ale jeszcze skoncze chyba te zadania
15 mar 23:37
beginner: jestem ambitny
15 mar 23:37
beginner: dzieki za zadanka, podaj mi jeszcze jakis fajny zbior taki na myslenie, bezendu ale gauss juz
nei takie rzeczy w podstawowce rozwiazywal

, nie chce zebys gardzil mna gdyż jestem zadny
wiedzy, ja sie normalnie pytam i daze do rozwiazania, a ze nie ta klasa co trzeba to co
zad2.
ostatnia cyfra 3 83, to 7
bo 3 do 1 = 3
3 do 2 = 9
3 do 3 = 27
3 do 4 = 81
3 do 5 =243
83/4=20,75
zad1
Dzieląc pewną liczbę przez 2,3,4,5,6 i 7 otrzymujemy zawsze resztę 1.Podaj , jak
znaleźćprzynajmniej jedną liczbę spełniającąte warunki.
a) 3*5*7 nie maja NWD
b) NWD(2,4) = 2
2 = 2* 1
4 = 2 * 2
6 = 2 * 3
2 * 2 * 3 * 5 * 7 = 420
zadanie o kosiarzach
2x − duza laka
x − mala laka
z − zespol
/12*z+12*1/2z=2x
{
\1/2z*12+24=x
12z + 6z = 2x
18z=2x /:2
x=9z
24+6z = 9z
−3z=−24
z = 9
rozwiazanie do mojego zadania
dzieki za wskazowki Marcin
omega = {1,2,3,...,60}
A={2,3,4,6,8,9,10,12,14,15
16,18,20,21,22,24,26,27,
28,30,32,33,34,36,38,40
42, 44, 45,46,48,50, 51,52
54,56,57,58,60}
N = 60
nA = 39
P(A)=nA/N = 39/60
dobrzee?
16 mar 01:33
Marcin: Mila już Ci podała rozwiązanie. Czym jest nA=39?
16 mar 01:41
beginner: aha, czyli znow cos nie tak? nie rozumiem tego.. mam a i wypisalem liczby podzielne przez 2 lub
3, co dalej?
16 mar 01:43
beginner: wiem czym jest zbior, ale to teoria, jak to w praktyce, zarzuc mi haczykm przyklad
16 mar 01:44
beginner: juz wiem, czyli mam spisac wspolne elementy A n B~?
16 mar 01:47
Marcin: Tak.
Masz liczby podzielne przez 2:
2,4,6,8,10,12
Masz liczby podzielne przez 3:
3,6,9,12
Te liczy na czerwono powtarzają się i to jest właśnie ta cześć wspólna.
16 mar 01:50
beginner: Ω|=60
|AUB|=|A|+|B|−|A∩B|
A∩B={6,12,18,....60} wielokrotności liczby 6 ( podzielne przez 2 i 3)
60:6=10 − to sa liczby z wspolnymidzielnikami
|A|=60:2=30 − liczby z dzielnikami 2
|B|=60:3=20 − liczby zdzielnikami 3
|A∩B|=10 − wspolny dzielnik
|AUB|=30+20−10=40 − tu wg wzoru P ( A u B) = P(A) + P (B) − P (A n B)
dobra juz wiem, tak to sobie rozpisalem
16 mar 01:51
beginner: dzieki Marcin, dobrze wykladasz rzeczy, ktore sa dla mnie nowe
16 mar 01:52
Marcin: ok.

Jeżeli Ci tak zależy na zadaniach z rachunku prawdopodobieństwa, to zrób sobie jeszcze kilka
podobnych, dla utrwalenia
16 mar 01:55
beginner: ja lubie rachunek prawdopodobienstwa, chce w przyszlosci liczyc prawdopodobienstwo wygrania np.
w lotka czy inne gry
16 mar 01:58
Marcin: Prawdopodobieństwo wygrania w lotto już obliczyli
16 mar 02:00
beginner: nie mozliwe jak
16 mar 02:02
beginner: ale sa jeszcze gry zdrapki
16 mar 02:04
16 mar 02:05