tom:
Każdego roku w mieście x odbywają się biegi uliczne. Kolejne etapy trasy o długościach 7 km, 5 km, 3 km tworzą trójkąt. W tym roku organizatorzy postanowili wydłużyć trase o 10 km, zachowując jej kształt. Oblicz długości kolejnych etapów nowej trasy.
17 sty 23:19
sinx/n=six=6:
7+5+3=15
7+7/15*10=11 i 2/3
5+5/15*10=8 i 1/3
3+3/15*10=5
11 i 2/3 + 8 i 1/3 + 5 = 25
18 sty 13:33
tom:
wielkie dzięki
18 sty 16:50
R:
Hmm wszystko idealnie oblicczenia są itd wynik się zgadza ale skąd ja to mam wiedzieć jak to zdobić i dlaczego akurat tak ? Chciałbym sie dowiedzieć jak się roizwiązuje takie zadanka idlaczego tak? Proszę o pomoc
18 sty 17:17
sinx/n=six=6:
Ogólnie to nie mam pojęcia jak się rozwiązuje takie zadania, najlepiej na logikę. Nie znam do tego schematu. Są 1000-e sposobów na rozwiązanie tego samego zadania.
Ja to zrobiłem tak:
Obliczyłem stosunki boków do obwodu w pierwszym trójkącie (ob.=15)
I w takich to właśnie stosunkach porozdzielałem dołożoną część trasy (10km) pomiędzy boki, do każdego boku w zależności od długości.
Wiem, że jak zwykle kiepsko tłumaczę.
Jakub jest od tłumaczenia, ja tylko rozwiązuję

.
18 sty 17:32