granice
hmmmm: pomoze ktos ?

pokazac ze nastepujace rowanania maja rozwiazania :
1) x
5+x
4+x
3+x
2+2x+1=0 w R
2) cosx=x w przedziale [0,π/2}
15 mar 21:51
PW: Dlaczego to zadanie występuje pod hasłem "granice"?
15 mar 22:11
ICSP: zapewne badając granice w punkcie (albo w ±
∞) należy dojść do pewnych wniosków.
Jeżeli nie ma symbolu nieoznaczonego to wyznaczenie wartości funkcji jest równoważne z
policzeniem jej granicy w tym punkcie
15 mar 22:13
Rafał: Dokładnie nie pamiętam, jak to zrobić, ale musisz tu chyba zastosować twierdzenie Darboux
15 mar 22:15
hmmmm: wlasnie takie zadanie mialam w dziale z granicami i jest tylko takie plolecenie ...
15 mar 22:33
PW: Hasło powinno być raczej "ciągłość funkcji". Tak jak podpowiada Rafał − twierdzenie
Darboux.
a) np. W(−1) = −1<0 i W(0) = 1>0, zatem w przedziale (−1,0) funkcja ciągła W ma miejsce zerowe.
15 mar 22:46