Oblicz dlugosci tras rowerzystow.
Gosia: Pierwszy rowerzysta wyjezdza na trase o godz. 12 z predkoscia rowna 12km/h. O godz. 15 na 3x
krotsza trase wyjezdza drugi rowerzysta z predkoscia 15km/h. Oblicz dlugosci tras obu
rowerzystow jezeli wiadomo ze skonczyli jazde o tej samej godzinie.
15 mar 21:25
Gosia: Prosze o pomoc!
15 mar 21:41
Hajtowy:
s=vt

s − droga
v − prędkość
t − czas
Zapisz to co widzisz, ułóż układ równań i rozwiąż
15 mar 21:44
daras: na: fizyka.pisz.pl/forum/
15 mar 21:48
Gosia: Hajtowy, juz probowalam i dalej mi nie wychodzi. Powinno wyjsc 108km i 36km.
15 mar 21:56
Eta:
@Gosia sprawdź czy prędkość pierwszego nie powinna być : 20 km/h
15 mar 22:18
Jolanta: W tresci musi być bład
o godz 15 pierwszy ma przejechane tylko 36km .obaj jada przez czas t.Nie wyjdzie ,ze droga
pierwszego jest 3 razy dłuższa
15 mar 23:02
daras: | | S1 | | S2 | | S2 | |
S1 = 3S2, v1 = |
| , v2 = |
| = |
| |
| | t1 | | t2 | | t1−3 | |
po rozwiązaniu tego układu r−ń otrzymasz: S
1 ≈ 49,1 km i S
2 ≈ 16,4 km
16 mar 08:01