zadanie o akwarium
ania: do prostopadłościennego akwarium z wodą wpadła metalowa kostka sześcienna o krawędzi długości
2cm.O ile milimetrów podniósł się poziom wody, jeśli z akwarium nie wylała się ani kropla, a
podstawa akwarium ma wymiary 10cm x 20cm

29 paź 21:18
godzio187: Vkostki = 2
3 = 8cm
3
10*20*h +8 = V
V=abh
200h +8 =200(h +y)
200h+8=200h+200y
8=200y
80 = 200y
Wydaje mi się że dobrze, ale niech to jeszcze ktoś zobaczy bo na 100% to nie wiem
29 paź 21:53
29 paź 22:10
kłapek:

wyznacz objętosc i pole powierzchni bocznej stożka o kącie rozwarcia 2α i promieniu postawie
równym r.
Pb= π e l
Pp= πr2
Pc= π(r+l)
r/h=tgα*h
h=tgα/r
Pb= π*r*sinα/r=π*sinα
r/l=sinα*l
l=sinα/r
V=1/3 πr2*h
V=1/3π2*tgα/r=1/3πrtgα
16 gru 20:25