funkcje wielomianowe
Olgaaa: Funkcja wielomianowa y=W(x) ma stopień W(x)=4.
Funkcja W ma jedno miejsce zerowe −2. Do funkcji W należą punkty A(−3.27) oraz B(1,27). Wykres
funkcji ma z osią OY punkt wspólny (0,24).
Napisz wzór funkcji y=W(x) w postaci ogólnej.
15 mar 21:09
Olgaaa: mam tylko wskazówkę, że W(x)=a(x+2)2(ax2+bx+c)
15 mar 21:20
Tadeusz:
... w tej wskazówce to masz o jedno
a za dużo −
15 mar 21:24
Olgaaa: faktycznie

tam powinno być: W(x)=ax+2)2(ax2+bx+c)
15 mar 21:25
Olgaaa: kurde, powinno być: W(x)=(x+2)2(ax2+bx+c)
15 mar 21:26
Olgaaa: W(x)=(x+2)
2(ax
2+bx+c) a dokładniej tak

a wiesz jak to dalej rozwiązać? bo mi stale nie wychodzi poprawny wynik
15 mar 21:26
5-latek: poinno byc a(x+2)2(x2+bx+c)
15 mar 21:27
Tadeusz:
... masz 3 niewiadome ... i masz 3 punkty należące do funkcji ... więc w czym problem ?
15 mar 21:28
Olgaaa: 5−latek − nie, nie powinno być tak, jak piszesz − mam tak w podręczniku i muszę to rozwiązać z
tą wskazówką
Tadeusz − podstawiałam i nie wychodzi poprawny wynik
15 mar 21:39
Eta:
Czy w treści zadania jest: wielomian ma tylko jedno miejsce zerowe = −2
czy jednym z miejsc zerowych jest 2
15 mar 21:41
Olgaaa: Funkcja W ma jedno miejsce zerowe −2
15 mar 21:46
Tadeusz:

W(x)=(x+2)
2(ax
2+bx+c)
27=(−3+2)
2(9a−3b+c) ⇒ 27=9a−3b+c
27=(1+2)
2(a+b+c) ⇒ 3=a+ b+c
24=(0+2)
2*c ⇒ c=6
21=9a−3b
−3=a+b a=1 b=−4
... i wszystko gra
15 mar 21:55
Eta:
No i gra

.........
15 mar 21:57
Tadeusz:
... witaj
Eta −

Jedno miejsce i dlatego taka wskazówka −

A z czego wynika ta wskazówka ... to już nam wytłumaczy
Olgaaa −
15 mar 21:57
PW: Jeszcze przed udzieleniem odpowiedzi wypadałoby pokazać, że dla wyliczonych a, b, c funkcja
ax2 + bx + c
nie ma miejsc zerowych.
15 mar 22:00
Olgaaa: Dziękuję bardzo

wskazówkę miałam po prosu zapisaną z tyłu, ale źle ją interpretowałam, bo
próbowałam inaczej, przez co źle mi wychodziło
15 mar 23:10