rach. prawdopodob. potyczka nr 3, prosze o sprawdzenie
beginner: Prosze o sprawdzenie
z liczb 3−cyfrowych losujemy jedna. oblicz prawdopodob., ze wylosowana liczba jest podzielna
przez 2 oraz 13.
omegia = {100,101,...,999}
A={104,130,156,182,208...}
an= a1+(n−1)r
an=104+(n−1)26
26n+78<1000
n<35 oraz 12/26
|omega|=900 , |A|=35
P(a)=7/180
15 mar 20:07
Marcin:
100=a1 r=2
an=998
Wylicz n
102=b1 r=13
bn=988
Wylicz n
102=c1 r=26(NWW)
cn=988
Wylicz n
15 mar 20:19
Marcin: Chociaż nie. Źle zrozumiałem treść zadania.
NWW tych liczb 26
104 − pierwsza liczba trzycyfrowa podzielna przez 26
988 − ostatnie liczba trzycyfrowa podzielna przez 26
104+(n−1)26=a
n
104+26n−26=a
n
a
n=26n+78
998=26n+78
26n=910
n=35
Przepraszam za pomyłkę. Odpowiedź masz prawidłową.
15 mar 20:31
beginner: dzieki, juz zastanawialem sie czy zle rozumuje,
15 mar 20:34
Marcin:
15 mar 20:37