mechanik
wojtas: sprawdz czy punkt (3,10) lezy na prostej przechodzącej przez punkt (−2,5) i rownoleglej do
prostej o rownianiu y= −3x − 5
15 mar 19:52
Jolanta: wiesz kiedy proste sa równoległe ?
15 mar 19:54
wojtas: a1=a2 ?
15 mar 20:02
Jolanta: proste są równoległe jesli maja takie samo a
a=−3
prosta równoległa y=−3x+b przechodzi przez (−2,5)
5=−3(−2)+b wylicz b
sprawdz czy (3,10)leży na tej prostej
15 mar 20:03
Tadeusz:
albo prościej
współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez (3, 10) i (−2,5)
| | 5−10 | |
γ= |
| =1 1≠−3 i wszystko jasne −  |
| | −2−3 | |
15 mar 20:21