Trójkąt - planimetria.
Radek: Długość jednego z boków trójkąta jest równa 6 cm, a cosinus kąta leżącego przy tym boku jest
równy 1/3.
Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt, jeżeli promień opisanego na nim okręgu jest
równy 9 cm.
Wyszło mi 6√2√2+2, ale nie wiem czy dobrze
15 mar 19:45
Mila:
Nie masz odpowiedzi?
Mam inny wynik.
15 mar 21:13
bezendu:
Chwilkę już liczę
15 mar 21:25
bezendu:

R=9
18=U{6}[sinβ}
18sinβ=6
3x=36
√2
x=12
√2
Dalej nie chcę mi się już liczyć tw cosinusów żeby wyliczać y
15 mar 21:34
Mila:
Dotąd też tak mam, trzeci bok 18.
15 mar 21:38
15 mar 21:55
Mila:
| | 36√2 | | 6√2 | |
Ta 7 mi się nie zgadza.Mam |
| = |
| |
| | 12 +6√2 | | 2+√2 | |
Tylko raz liczyłam. Jutro sprawdzę.
15 mar 22:00