Równania kwadratowe z wartościa bezwzględną
Dami: Proszę o pomoc

a} |x
2−4|+|x
2−5|=1
b) |x
2+2x|−|2−x|=|x
2−x|
Mam poprawę w poniedziałek i nie wiem za bardzo jak za to się zabrać
15 mar 19:38
Marcin: Baw się w przedziały
15 mar 19:40
kamczatka: to tu będą aż 4 przedziały ? w podpunkcie a
15 mar 19:43
Jolanta:
(−∞,−√5)
<−√5.−2)
<−2.2)
<2,√5)
<√5,∞)
15 mar 19:47
Dami: W tych 5 przedziałach mam rozwiązywać 1 równanie ?
A co z 2?
15 mar 19:51
Jolanta: Po lewej stronie masz wartość bezwzgledna,Sa tam równania i dokładnie pokazane jak sie je
rozwiazuje.Poczytaj i jak będziesz mieć wątpliwości to pytaj
15 mar 19:53
Dami: Nie rozumiem o co Ci chodzi. Gdzie mam pokazane jak się je rozwiązuje?
15 mar 19:58
Jolanta: po lewej stronie ekranu wypisane są rózne zagadnienia,kliknij wartość bezwzględną,znajdziesz
tam równania
15 mar 20:00
Dami: Inaczej (szybciej) niż tymi 5 przedziałami podpunktu a nie da się zrobić?
15 mar 20:03
15 mar 20:06
PW: Da się szybciej. Nie na każde zadanie trzeba się rzucać według schematów. Przypomnijmy sobie
interpretację geometryczną wartości bezwzględnej:
|a−4|
oznacza po prostu odległość między a i 4.
W tym zadaniu
|a−4| + |a−5| = 1.
Wystarczy to narysować na osi, żeby zrozumieć, że a w takim razie należy do odcinka [4, 5]. Ot
i całe rozwiązanie:
x2 ∊[4, 5], czyli x2 ≥ 4 i x2 ≤ 5
− to już chyba łatwe.
15 mar 22:29