.
Piotr 10: Suma n ≥ 1 początkowych wyrazów ciągu (an) wyraża się wzorem Sn = 5n2 . Oblicz, ile
wyrazów tego ciągu jest liczbami trzycyfrowymi.
Czy to będzie odpowiedź to 90 wyrazów ?
15 mar 19:25
aaa:
tak
15 mar 19:27
aaa:
nie wierzysz?.........
15 mar 19:30
Piotr 10: Już tak, hehe

Dziękuję
15 mar 19:30
aaa:
15 mar 19:31
bezendu:
an=Sn−Sn−1
Sn−1=5n2−10n+5
an=10n−5
10n−5≤999 i 10n−5≥100
n≤100,4 n≥10,5
100−10=90
90 wyrazów
15 mar 19:43
Piotr 10: ja to z ciągami robiłem,
15 mar 19:44
PW: bezendu, między 11 a 100 jest 90 liczb naturalnych (licząc 11 jako pierwszą i 100
jako ostatnią). Zapis 100−10 jak dla mnie jest mylący. Nie mówię, że tego nie rozumiesz, ale
taki zapis mógłby być potraktowany jako błąd.
15 mar 21:40
bezendu:
I tak to właśnie policzyłem. Ale wezmę to pod uwagę, dziękuję.
15 mar 21:41