skala
kaszamanna: trojkat rownoboczny o boku a przeksztalcono przez podobienstwo w pewnej skali s>1, nastepnie
otrzymany trojkat przeksztalcono przez podobienstwo w skali 1/2s i otrzymano z powrotem
trojkat o boku a. ile wynosi skala s?
15 mar 19:14
pigor: | | 1 | | 1 | |
..., co tam masz |
| s czy |
|  . |
| | 2 | | 2s | |
15 mar 19:23
kaszamanna: (1/2)s
15 mar 19:34
kaszamanna: odp to √2
15 mar 19:36
pigor: ..., np. niech bok a ulega kolejnemu
podobieństwu, to
a → a
1=s*a → a
2=
12sa
1 ⇒
12s*s*a= a /* 2 ⇒
⇒ s
2*a= 2a /:a ⇔ s
2= 2 i s>0 ⇒
s= √2 .
15 mar 20:23
kaszamanna: pigor jestes niezastapiony
15 mar 21:33