funkcja l
kaszamanna: napisz rownanie funkcji liniowej wiedzac ze miejsce zerowe wynosi a, zas punkt przeciecia z
osia OY wynosi b. a i b rozne od zera
15 mar 19:13
15 mar 19:17
kaszamanna: jak do tego doszlas/es?
15 mar 19:32
pigor: ..., otóż, szukasz wzoru funkcji
f(x)=ax+b , a,b≠ 0
takiej, że
f(a)= 0 i f(0)=b i a≠0 i b≠0 ⇒ a,b≠ 0 i a*a+b=0 i a*0+b=b ⇔
⇔ a,b≠0 i a
2= −b / :a≠0 i b=b≠0 ⇔ a,b≠0 i a= −
ba ,
zatem
f(x)= −ba x+b i a,b∊R\{0} . ...
15 mar 20:00
Eta:
pigor na litość Boską ....... nie wprowadzaj kolizji oznaczeń!
| | −b | | −b | |
POY(0,b) , xo= a= |
| , m≠0⇒ ma= −b ⇒ m= |
| |
| | m | | a | |
f(x)=mx+b ⇒
f(x)= −bax+b
15 mar 20:56
kaszamanna: pigor, zrozumialam dzieki: D
15 mar 21:22
Eta:
15 mar 21:23
kaszamanna: Eta, skad a=−b/m
15 mar 21:23
15 mar 21:24
Eta:
miejsce zerowe x=a
f(x)=0 ⇔ mx+b=0 ⇒ ma+b=0 ⇒ ........
15 mar 21:25
kaszamanna: ah tak, zastapilas a literka m zeby sie nie mylilo

nie wiedzialam skad to m
15 mar 21:29
Eta:
dokładnie tak

bo nie można używać tych samych literek ( w tym przypadku)
15 mar 21:34
kaszamanna: dzieki za informacje
15 mar 21:43
pigor: ... a czym to sobie zasłużyła litość Boska na ..

dużą
literę

koleżanko
eta , moim zdaniem litość jest tylko jedna
15 mar 23:11
Eta: Chciałam abyś lepiej to widział
15 mar 23:28
15 mar 23:30
5-latek: Kolego muflon zachowuj sie jak przystalo na maturzyste
Eta wcale nie musi CI niczego udowadniac .
napisales tem ze ma byc trojkat ostrokatny . Pokazala CI na przykladzie innnego trojkata ze tak
nie jest . TY wziales trojkat rownoboczny i probujesz uogolniac .
Zauwaz ze te same wlasnosci (wysokosc i srodkowa i dwusieczna kata miedzy ramiona mi ) ma tez
trojkat rownoramienny
16 mar 00:15
muflon: okej, w takim razie, skoro daje zadanie, to oczekiwałbym, dowodu ogólnego na OBALENIE TEZY Z
ZADANIA ( de facto jest to zadanie ze zbioru wydawnictwa Aksjomat) . Jedynkę trygonometryczną
też można udowodnić podstawiając jakis prosty k at np 30stopni, ale co z tego, jak dowód
pokazuje się na ogólnym przypadku, ja chce wiedzieć mieć pewność że tak jest dla każdego
trójkąta ostrokątnego( z wyjątkiem równoramiennego), ZA ODPOWIEDŹ ETY NA MATURZE, CY TO NA
KLASÓWCE BYŁO BY 0 PKT, bo nie dowód, bądź w tym przypadku kontrdowód, tylko podanie
przykładu, który być może jest wyjątkiem od reguły.
16 mar 10:49
16 mar 10:50