zadanie z kostką do gry
beginner: Treść zadania jest następująca:
Zapisz przestrzen zdarzen elementarnych doswiadczenia, ktore;
− polega na dwukrotnym rzucie kostką do gry
Mój zapis rozwiazania:
Omega = {(1,2,3,4,5,6)(1,2,3,4,5,6)]
|Omega| = 12
Czy dobrze rozumiem zapis zdarzenia elementarnego? Prosze mnie nie potępiać za brak podstawowej
wiedzy, czytam troche na temat tego prawdopodobienstwa, staram sie jakeis zadania robic, bo
dopiero jestem w 1 kl. gimnazju,m.
15 mar 18:49
Marcin: Ω=62
15 mar 18:51
beginner: dlaczego?
15 mar 18:52
beginner: jak zapisac liczbe zdarzen elementarnych w omedze?
15 mar 18:52
Marcin: Dlaczego?
Bo podczas pierwszego rzutu masz 6 możliwości, podczas drugiego też.
6*6=..
15 mar 18:54
beginner: dzieki
15 mar 18:56
beginner: Omega = {(1,2,3,4,5,6)(1,2,3,4,5,6)(1,2,3,4,5,6)(1,2,3,4,5,6)(1,2,3,4,5,6)(1,2,3,4,5,6)]
Czyli omega tak by wygladala?
15 mar 18:56
Marcin: Omega to są wszystkie wyniki jakie możesz otrzymać w dwukrotnym rzucie kostką:
(1,1),(1,2),(1,3)...(6,5)(6,6) ← Łącznie będzie ich 36
15 mar 18:59
beginner: mądrze powiedziane, przejrzyście napisane, dzięki
15 mar 19:01