Funkcje
Matt:

Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji f. Podaj, dla jakich x zachodzi nierówność
f(x)*g(x)>=0.
a) g(x)=x−2
(Na rysunku: od minus nieskończoności do −2 i od 0 do nieskończoności − stała; od −2 do 0
rosnąca.)
15 mar 18:29
Wazyl: a gdzie mamy g(x)?
15 mar 18:40
Matt: Jest w podpunkcie a) − trzeba narysować.
15 mar 18:47
Matt: Pomoże ktoś?
15 mar 19:03
pigor: ..., no dobrze, a funkcja f na wykresie jakie ma te wartości stałe
15 mar 19:12
Matt: Już, już... f=x
15 mar 19:37
Matt: nie, nie, przepraszam, źle spojrzałam. x=−2 y=−2, x=1 y=1, x−0 y=−2, o to chodziło?
15 mar 19:38
Matt: Głównie nie czaję, co oznacza f(x)*g(x).
15 mar 19:39
Matt: I jak się takie coś zaznacza na osi współrzędnych.
15 mar 19:39
pigor: ..., ja z twojego wykresu nie jestem w stanie określić wzoru
funkcji f, a jest mi potrzebny, aby rozwiązać nierówność:
f(x)*g(x) ≥0 ⇔ (f(x) ≥0 i g(x) ≥0)
v (f(x)≤ 0 i g(x)≤ 0) , czyli ⇔
⇔ f i g są jednakowego znaku lub jednocześnie zerują się, ale
ja nadal nie i wiem jaki jest punkt (0,y), a nie mam zamiaru domyślać się
15 mar 23:26