| a √3 | ||
wysokość trójkąta równobocznego wylicz podstaw do wzoru : h= | , wylicz z tego a i | |
| 2 |
| 1 | ||
potem pole ze wzoru np. P= | ah | |
| 2 |
| a√3 | ||
6√3= | →a=12 | |
| 2 |
| 12*6√3 | ||
P= | ||
| 2 |
| a2√3 | ||
wzór na pole równobocznego trójkąta jest również określony wzorem: | ||
| 4 |
| a√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| a√3 | ||
6√3= | | *2 | |
| 2 |
| a2√3 | ||
P= | ||
| 4 |
| 122√3 | ||
P= | ||
| 4 |
| 144√3 | ||
P= | ||
| 4 |
| 1 | 2 | |||
h = 6√3 ⇒ | a√3 = 6√3 / * | ⇒ a = 12 | ||
| 2 | √3 |
| 1 | ||
P = | * 122√3 = 36√3 | |
| 4 |
| 122√3 | 144√3 | |||
Powinni tak być: P = | = | = 36√3. | ||
| 4 | 4 |
| a2√3 | ||
Znanych wzorów raczej nie podaje się, zbędny jest zapis P = | ||
| 4 |
| a√3 | ||
6√3 = | / *2 | |
| 2 |
| a√3 | 2 | |||
Powinno być od razu: 6√3 = | / * | |||
| 2 | √3 |
Zadanie maturalne swoja droga i wykonuje je mniej wiecej tak jak ty proponujesz
ograniczajac
strate miejsca. Chcialam tu przedstawic rozwiazanie zadania w sposob czytelny, stad takie
marnowanie miejsca.