as
Alfa: pole prostokąta wynosi 25 cm2 uzasadnij ze obwód tej figury jest równy co najmniej 20
15 mar 17:59
Wazyl: Obw=2a+2b
P=ab=25
Ze średnich:
a+b
√ab≤
⇒10≤a+b⇒20≤Obw
2
Pytanie: Kiedy będzie równy 20?
15 mar 18:06
pigor: .., pole prostokąta wynosi 25 cm2.Uzasadnij, że
obwód tej figury jest równy co najmniej 20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to... do swojej "szuflady" np. tak :
niech a,b − wymiary prostokąta, to :
jego obwód 2(a+b)= 4*12(a+b) ≥ 4√ab=4√25=4*5=20 c.n.uz.
i jest on równy 20, gdy jest kwadratem o bokach a=b=5.