przeksztalcenia
zadanie: Dla jakiego przeksztalcenia przestrzeni wszystkie wektory sa wektorami wlasnymi dla wartosci
wydaje mi sie, ze to bedzie jednokladnosc (J
r(X)=rX)
czy dobrze?
15 mar 17:26
zadanie: ?
15 mar 21:06
Trivial: OK.
15 mar 21:08
zadanie: dziekuje
15 mar 21:14
zadanie: mam takie pytanie
jezeli mam polecenie: Znajdz wartosci, wektory wlasne i przestrzenie wlasne przeksztalcenia
zadanego macierza:
1 −2 −2
−2 1 −2
−2 −2 1
Wyznaczam wartosci wlasne rozwiazujac rownanie charakterystyczne, czyli
(1−t)3−8−8−4(1−t)−4(1−t)−4(1−t)=0
−t3+3t2+9t−27=0
−t2(t−3)+9(t−3)=0
(t−3)(−t2+9)=0
t=3∨t=−3∨t=3
czyli wartosci wlasne to: t=−3 oraz t=3.
teraz wyznacze wektory wlasne dla tych wartosci wlasnych rozwiazujac rownanie ( T(X)=tX )
dla t=−3:
(1 −2 −2) x x
(−2 1 −2)*y =−3 y
(−2 −2 1) z z
x−2y−2z=−3x
−2x+y−2z=−3y
−2x−2y+z=−3z
4x−2y−2z=0
−2x+4y−2z=0
−2x−2y+4z=0
1o 2x−y−z=0
2o −x−2y−z=0
3o −x−y+2z=0
z 2o x=−2y−z
wstawiam do 3o −(−2y−z)−y+2z=0
y=−3z to x=5z
czyli X=(x,y,z)=(5z,−3z,z)=z(5,−3,1) ; wektorem wlasnym dla t=−3 jest np. (5,−3,1)
dobrze sa te obliczenia?
prawidlowo wyznaczam te wektory wlasne ?
akurat w tym nie wyznaczalem z przyjalem, ze z to z.
prosilbym o sprawdzenie
15 mar 22:45
Trivial:
Zaraz zerknę.
15 mar 23:00
zadanie: bede czekac
15 mar 23:38
Trivial:
Sama metoda wygląda OK, ale zapewne są błędy rachunkowe, bo A[5 −3 1]
T ≠ −3*[5 −3 1]
T.
Teraz... Proponuję poznać kilka faktów, które pozwolą sprawdzić poprawność obliczeń, a może
nawet znacząco je przyspieszą.

(1) Wektory własne macierzy A wyznaczają kierunki, dla których mnożenie przez macierz A
działa jak mnożenie przez liczbę. Wektory własne są jedynie skalowane.
Ax = λx
Dodatkowo, zgadując wektor własny x otrzymamy odpowiadającą λ, mnożąc x przez A.
(2) Tr(A) = λ
1 + λ
2 + ... + λ
n
Tr(A) = a
11 + a
22 + ... + a
nn − tzw. ślad macierzy
(3) det(A) = λ
1λ
2...λ
n
(4) (A−λJ)x = 0
Macierz A−λJ jest osobliwa, czyli można zgadywać λ tak, aby macierz A stała się osobliwa.
(5) Wartości własne macierzy symetrycznych (A
T = A) są rzeczywiste, a ich wektory
własne mogą zostać wybrane tak, żeby były do siebie prostopadłe. Gdy wszystkie λ
są różne, to wektory te na pewno będą prostopadłe.
(6) dowolna λ = 0 ⇔ macierz A osobliwa ⇔ detA = 0
(7) każda λ ≠ 0 ⇔ macierz A nieosobliwa ⇔ detA ≠ 0
Odnośnie zadania:
1 −2 −2
A = −2 1 −2
−2 −2 1
Patrząc na macierz A od razu spodziewamy się:
(5) Rzeczywistych λ, możliwie prostopadłych x.
(4) Parząc na macierz zgadujemy λ
1 = 3, wtedy:
−2 −2 −2
A−3J = −2 −2 −2
−2 −2 −2
Macierz jest osobliwa, zatem λ
1 = 3 jest wartością własną macierzy A. Teraz odgadujemy
wektor własny x
1. Jaka kombinacja kolumn macierzy A−3J da nam wektor zer? Są dwa
niezależne kierunki (dwa liniowo niezależne wektory własne x
1, x
2):
1 0
x
1= −1 x
2 = 1
0 −1
Zatem również λ
2 = 3 (podwójny pierwiastek równania charakterystycznego).
(2) λ
1 + λ
2 + λ
3 = Tr(A) = 1 + 1 + 1 = 3
ale znamy już λ
1 + λ
2 = 3 + 3 = 6, zatem
λ
3 = 3 − 6 = −3.
Wracamy do zgadywania wektora własnego.
4 −2 −2
A+3J = −2 4 −2
−2 −2 4
Jaka kombinacja kolumn macierzy A+3J da nam wektor zer? Po chwili namysłu bez
problemu da się zauważyć kombinację:
1
x
3= 1
1
Sprawdzenie.
(3) λ
1λ
2λ
3 = det(A) = 1 − 8 − 8 − 8 − 4 − 4 = −27
3*3*(−3) = −27
OK.
(5) Macierz symetryczna ⇒ λ rzeczywiste
OK.
16 mar 00:02
Trivial:
Odnośnie sprawdzenia to pasowałoby jeszcze zobaczyć czy:
(5) x1∘x3 = 0, x2∘x3 = 0
(Natomiast x1∘x2 nie musi być zerem, gdyż ich λ była wielokrotna).
(1) Ax1 = 3x1
Ax2 = 3x2
Ax3 = −3x3
16 mar 00:07
zadanie: dziekuje
16 mar 10:28
zadanie: wyznacze jeszcze raz te wektory wlasne:
1o 2x−y−z=0
2o −x−2y−z=0
3o −x−y+2z=0
z 1o 2x−y−z=0 →y=2x−z
podstawiam do 3o wyliczony y:
−x−(2x−z)+2z=0
z=x
podstawiam do wyznaczonego y=2x−x=x
czyli y=x
z=x
stad: (x,y,z)=(x,x,x)=x(1,1,1) wiec przykladowy wektor wlasny dla t=−3 to (1,1,1) ale rowniez
(2,2,2) oraz (3,3,3) itd.
dobrze?
szczerze mowiac to wole te druga metode z ukladem rownan bardziej ja rozumiem
16 mar 11:13
Trivial:
Każda wielokrotność wektora własnego jest wektorem własnym:
A(cx) = cAx = cλx = λ(cx).
Wektory (1,1,1), (2,2,2), (3,3,3) są w tym samym kierunku, czyli nie wnoszą nic nowego.
Proponuję wybrać (1,1,1) gdyż najlepiej wygląda.
16 mar 11:36
Trivial:
Na marginesie, metoda "z układem" to dużo więcej pracy. Ja rozwiązywałem ten sam układ, ale
zamiast męczyć się z podstawieniami po prostu odgadłem rozwiązanie. Tobie też to polecam −
jeśli da się odgadnąć, to próbuj. Jest dużo szybciej.
Masz błąd w równaniu 2o. Ma być +2y.
16 mar 11:39
zadanie: a jakbym teraz mial okreslic przestrzen wlasna to w jaki sposob?
przestrzen wlasna moze byc prosta zawierajaca (0,0,0) lub plaszczyzna zawierajaca (0,0,0) lub
cala przestrzenia R3.
nie wiem czy dobrze rozumiem ale czy przestrzen wlasna to po prostu zbior wszystkich wektorow
wlasnych dla danej wartosci wlasnej tzn. np. ze jezeli przestrzenia wlasna bedzie prosta to
wektory wlasne sa wlasnie z tej prostej a jezeli bedzie to plaszczyzna to wektory wlasne sa z
tej plaszczyzny?
16 mar 11:45
zadanie: tak rzeczywiscie ale na szczescie to nie zmienia odpowiedzi
16 mar 11:47
Trivial:
Dla każdej wartości własnej mamy odpowiadającą przestrzeń własną, czyli kombinację liniową
wektorów własnych odpowiadającą tej wartości własnej.
Vλ1,2 = V3 = span(x1, x2) = { c1x1 + x2x3 } ← płaszczyzna
Vλ3 = V−3 = span(x3) = { cx3 } ← prosta.
16 mar 11:53
Trivial: V3 = ... = { c1x1 + c2x2 }
16 mar 11:56
Trivial:
Jeszcze takie ciekawe zadanko na zrozumienie tematu:
Bez przeprowadzania żadnych rachunków podać wektory własne macierzy:
Jakie są odpowiadające im wartości własne?
Wskazówka: Ax = λx.
16 mar 11:58
zadanie: wartosci wlasne to 3 i 5 bo jest to macierz symetryczna
16 mar 12:02
Trivial:
Symetryczna i
diagonalna.

A wektory własne? Co robi ta macierz? W jakich kierunkach
macierz A tylko skaluje wektor x przez λ? (Wtedy x będzie wektorem własnym)
16 mar 12:05
zadanie: wektory wlasne to dla 3 (1,0) a dla 5 to (0,−1) bo sa prostopadle
16 mar 12:05
Trivial:
Zgadłeś, ale nie wystarczy żeby wektory były prostopadłe. Na przykład:
Są prostopadłe, ale nie są wektorami własnymi.
Odpowiedz na pytanie: Co robi ta macierz? W jakich kierunkach macierz A tylko skaluje wektor x?
16 mar 12:09
zadanie: no dobrze ale wracajac jeszcze do tamtego zadania
dla t=3 mam:
z ukladu rownan wyszly 3 takie same czyli:
−x−y−z=0 czyli jest to plaszczyzna (przechodzaca przez (0,0,0)
i teraz mam podac jej rownanie ogolne i parametryczne ?
no to rownanie ogolne to po prostu −x−y−z=0 ?
a parametryczne ?
a jak wyznaczyc wektory wlasne ?
bo jezeli je wyznacze to wtedy napisze rownanie parametryczne tej plaszczyzny bo to beda
wektory w nie zawarte
16 mar 12:11
zadanie: pomysle
16 mar 12:12
Trivial:
Idąc Twoją drogą musisz wprowadzić dwa parametry − np. y = u, z = v. Wtedy
x = −u − v
y = u
z = v
I wybrać dwa niewspółliniowe wektory.
16 mar 12:13
zadanie: obojetnie jakie?
16 mar 12:25
Trivial:
Tak, obojętnie jakie. Byle tylko nie były w tym samym kierunku.
Proponuję (u,v) = (1,0) i (0,1). Aby otrzymać dokładnie moje odgadnięte rozwiązania podstaw
(u,v) = (−1,0), (1,−1).
16 mar 12:30
zadanie: moglbym poprosic o pokazanie bo nie wiem jak
16 mar 12:31
Trivial: Czego nie rozumiesz?
16 mar 12:34
zadanie: czyli mam 2 wektory (−1,0) oraz (1,−1)
i teraz podstawiam do rownania:
x=−(−1)−0=1
y=−1
z=0
teraz ten drugi:
x=−1+1=0
y=1
z=−1
czyli (x,y,z)=(1,−1,0) oraz (0,1,−1) i to sa przykladowe wektory wlasne dla t=3
dobrze?
16 mar 12:58
Trivial: Tak.
16 mar 13:04
zadanie: dziekuje
16 mar 13:06
zadanie: czyli przestrzen wlasna dla t=3 to plaszczyzna.
rownanie ogolne tej plaszczyzny to: −x−y−z=0
rownanie parametryczne to:
x=−u−v
y=u
z=v
gdzie u i v to niewspolliniowe wektory zawarte w tej plaszczyznie
czy tak?
16 mar 13:09
Trivial:
Równanie ogólne OK. Można pomnożyć przez (−1).
Równanie parametryczne to:
[ x ] [−1 ] [−1 ]
[ y ] = u [ 1 ] + v [ 0 ]
[ z ] [ 0 ] [ 1 ]
Gdzie u,v − parametry (liczby). Można też przekształcić to do:
[ x ] [ 1 ] [ 0 ]
[ y ] = s [−1 ] + t [ 1 ]
[ z ] [ 0 ] [−1 ]
Gdzie znów: s,t − liczby.
To wektory [ −1 1 0 ]T, [ −1 0 1 ]T mają być liniowo niezależne.
Albo wektory: [ 1 −1 0 ]T, [ 0 1 −1 ]T.
16 mar 14:49
zadanie: dziekuje
16 mar 15:51
zadanie: a dla wartosci wlasnej −3 bedzie prosta
a jak mam sie zorientowac, ze to bedzie prosta?
i podobnie jak z plaszczyzna jak wyznaczyc jej rownanie parametryczne i ogolne?
16 mar 15:52
zadanie: ?
16 mar 17:00
Trivial:
1 wektor opisuje prostą, 2 płaszczyznę, 3 przestrzeń 3D, ...
16 mar 18:26
zadanie: a cos wiecej?
16 mar 20:16
zadanie: dla wartosci wlasnej −3 wektor wlasny to (1,1,1)
i teraz jak wyznaczyc przestrzen wlasna dla tej wartosci wlasnej?
16 mar 21:15
zadanie: moge prosic o pomoc?
16 mar 23:10
Trivial:

No ale co tutaj wyznaczać... Przestrzeń tę tworzą wszystkie wektory postaci c*(1,1,1), czyli
prosta.
16 mar 23:19
zadanie: a jakby wygladalo rownanie parametryczne tej prostej?
17 mar 00:23
Trivial: (x,y,z) = c*(1,1,1)...
17 mar 00:26
zadanie: a jak rozpoznac czy jest to prosta czy cała przestrzeń R3?
17 mar 00:37
17 mar 00:40
zadanie: mogłbym prosić o bardziej elementarne wytłumaczenie?
17 mar 01:00
Trivial: Nie rozumiesz idei kombinacji liniowej... Nie chcę mi się tego teraz tłumaczyć.
17 mar 01:02
zadanie: to moze pozniej
17 mar 01:07
zadanie: ?
17 mar 19:16