.
Paulina: Jak mam rozwiązać to równanie aby otrzymać H
2 proszę o pomoc kompletnie nie umiem sobie z tym
poradzić
| | a2(3−4sin2α) | |
w odpowiedzi jest H2= |
| |
| | 4sin2α | |
15 mar 17:14
J: Podnieś obustronnie do kwadratu. Potem pomnóż obustronnie przez mianownik.
15 mar 17:19
J: | 3a2 | |
| =sin2α ⇔ 3a2 = sin2α(4a2 + 4H2) ⇔ 4H2sin2α = 3a2 − 4a2sinα |
| 4(a2+H2) | |
⇔ H
2 = ...
15 mar 17:26
Paulina: dziękuje zaczęłam najpierw od usunięcia niewymierności i dlatego miałam problem z rozwiązaniem
15 mar 17:28