Pomocy
Alfa: Wykaż że jeśli a,b ic są różne od zera i spełniają zależność ab=bc=ca to a=b=c
15 mar 16:58
J: | | b2 | | b2 | | c2 | |
ac = b i ab = c2 , czyli a = |
| i a = U{c2}b czyli: |
| = |
| czyli |
| | c | | c | | b | |
| | b2 | |
b3 = c3 czyli b = c i teraz a = |
| = b |
| | b | |
15 mar 17:05
J: Pierwsze wyrażenie ma być ac = b2
15 mar 17:08
pigor: ..., no to może np. tak :
ab=bc=ca ⇔
ab=
bc i
bc=
ca i
ab=
ca ⇔
⇔ b
2=bc i c
2= ab i a
2= bc /* 2 ⇔
⇔ 2b
2= 2bc i 2c
2= 2ab i 2a
2= 2bc /+ stronami ⇔
⇔ 2a
2+2b
2+2c
2=2ab+2bc+2ac ⇔ a
2−2ab+b
2+b
2−2bc+c
2+a
2−2ac+c
2=0 ⇔
⇔ (a−b)
2+ (b−c)
2+ (a−c)
2= 0 ⇔ a=b i b=c i a=c ⇔
a=b=c c.n.w. .
15 mar 17:28
J: Skąd b
2 = bc ?
15 mar 17:33
pigor: ... , przepraszam tam jest przeoczenie, oczywiście . ...

tam
miało być to co miałem "w głowie", czyli b
2=ac itd, bo od początku
wiedziałem do czego ...

zmierzam
15 mar 17:45