.
Paulina: Proszę o wytłumaczenie jak z lewej strony wyrażenia otrzymać takie rozwiązanie
| | α | |
2a2 −a2 (4sin2 |
| )=2a2 cosα. |
| | 2 | |
15 mar 16:44
mru-mru:
| | α | |
L= 2a2(1−2sin2 |
| )= 2a2*cosα= P |
| | 2 | |
15 mar 16:47
Paulina: ogromnie dziękuje
15 mar 16:49
ICSP: | | x | | x | | x | | x | | x | |
2sin2 |
| = sin2 |
| + sin2 |
| = 1 − cos2 |
| + sin2 |
| = 1 − cosx |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Przemnażając powyższa równość przez 2 dostajesz :
Stąd
2a
2 − a
2(2 − 2cosx) = 2a
2 − 2a
2 + 2a
2cosx = 2a
2cosx
15 mar 16:50