27.10
Domi: Na prostej o równaniu 2x− y −5 = 0 znajdź punkt, dla którego suma kwadratów jego odległości od
osi układu współrzędnych jest najmniejsza.
15 mar 16:19
PW: Dla punktu P = (a,b) jego odległości od osi wynoszą oczywiście
|a| − to odległość od osi OY
|b| − to odległość od osi OX.
Tak więc suma kwadratów odległości od osi jest równa
|a|2 + |b|2 = a2 + b2.
Jeżeli punkt P należy do prostej 2x − y − 5 = 0, to jego współrzędne spełniają równanie
(1) 2a − b − 5 = 0.
Szukamy zatem minimum funkcji
(2) f(a,b) = a2 + b2 dla (a,b) spełniających równanie (1).
To tylko tak groźnie wygląda, f można uczynić funkcją jednej zmiennej, np. a, wyliczając b z
(1) i wstawiając do (2).
15 mar 16:39