zadanie
kamczatka: zapisz równanie z niewiadomą x typu x−a =b jeśli dany jest jego zbiór rozwiązań
{2 − √3,2 +√3}
15 mar 16:15
kamczatka: i jeszcze taki przykład {−7,7}
i tutaj chodzi że x=7 i x= −7 czy że x∊(−7,7) ?
15 mar 16:20
pigor: ..., ponieważ
12(2−
√3+2+
√3} = 2, to równanie :
| x−2 |= √3 ⇔
x−2= − √3 v
x−2= √3 − szukane równania .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a co do zbioru {−7,7} to nie −7 i 7, tylko −7 lub 7, czyli
x∊{−7,7} ⇔
|x−0|=7 ⇔ |x|=7 ⇔
x= −7 v
x=7 ⇔ x−0= −7 v x−0=7.
15 mar 16:44
kamczatka: dzięki
15 mar 19:45