22.23.8
Domi: 1. Wyrazami ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie równym 1 sa kolejne liczby naturalne,
które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1. Ile początkowych wyrazów ciągu trzeba dodać aby
otrzymać liczbę 276?
2. Dany jest ciąg geometryczny, którego iloraz jest równy oraz a1 * a2 * a3 = 64. Oblicz a1
15 mar 16:10
J: | | 2a1 + (n−1)4 | |
1) jest to ciąg w którym a1 = 1 oraz r = 4 i teraz 276 = |
| *n i oblicz n |
| | 2 | |
15 mar 16:14
J: 2) niekompletne dane
15 mar 16:15
Domi: 2. Iloraz jest równy 6
15 mar 16:22
J: | | 64 | |
a1*a1*6*a1*36 = 64 ⇔a13 = |
| |
| | 6*36 | |
15 mar 16:33