wyprowadzenie wzoru - trygonometria
BAHIYYA: mógłby ktoś pomóc mi wyprowadzić wzór na cosinus różnicy argumentów. wiem że postać ostateczna
jest cos(α−β)=cosαcosβ+ sinαsinβ ale jak mam do tego dojść
29 paź 20:56
Miś:
eiφ = cosφ + isinφ
za φ = α + β
ei(α + β) = cos(α + β) + isin(α + β), ale ei(α + β) = eiα* eiβ, czyli mamy
cos(α + β) + isin(α + β) = (cosα + isinα) * (cosβ + isinβ)
cos(α + β) + isin(α + β) = cosα * cosβ − sinα * sinβ + i(sinα *cosβ + cosα *sinβ)
Cześci rzeczywiste i urojone muszą być równe. Otrzymujesz od razu 2 wzory na cos sumy kątów
i sinus sumy.
c.b.d.o
PS
Jeśli z β wstawisz −β to otrzymasz twój wzór.
29 paź 21:17
BAHIYYA: dzięki
29 paź 21:19