Granica
Łucja:
Poprosze o jakas wskazowke, bo za nic nie moge sie doliczyc.
15 mar 15:30
ICSP: an − 1 = (a−1)(an−1 + an−2 + ... + 1)
15 mar 15:38
Domel: Sorki ICSP ale jak to pomoże?
Wydaje mi się, że tu idzie reguła de'Hospitala
15 mar 16:21
ICSP: Jak to jak pomoże ?
Przyjmując : a = 3√x oraz n = 3 dostajemy :
x − 1 = (3√x − 1)(3√x2 + 3√x + 1)
oraz przyjmując a = 5√x oraz n = 5 dostajemy
x − 1 = (5√x − 1)(5√x4 + 5√x3 + 5√x2 + 5√x + 1)
Czy widać już przez co trzeba domnożyć licznik i mianownik ułamka aby wyszło ?
15 mar 16:24
Tysiu: jeżeli mieliście już pochodne, to dużo łatwiej "delopitalem" czyli de l'Hospital − jeżeli mamy
wyrażenie typu 0/0 lub ∞/∞ to granica ilorazu funkcji jest taka sama jak granica ilorazu
pochodnych tych funkcji.
lim x→1 fg = lim x→1 pochodna fpochodna g
15 mar 16:25
Domel: Łucja − może znasz a jak nie to zasada jest taka:
Jeżeli
lim
x→a f(x) = 0 ∧ lim
x→a g(x) = 0
lub
lim
x→a f(x) = ±oo ∧ lim
x→a g(x) = ±oo
to
| | f(x) | | f'(x) | |
limx→a |
| = limx→a |
| |
| | g(x) | | g'(x) | |
u ciebie f(x) = 1 −
3√x a g(x) = 1 −
5√x
No i próbuj dalej
15 mar 16:28
ciekawsky: wychodzi 5/3?
15 mar 18:51
Łucja:
Raczej bez pochodnych.
ciekawsky − tak, tyle jest w odpowiedziach
Pochodnych jeszcze nie bylo, a korzystajac ze wskazowki ICSP wyszlo mi tak (chyba dobrze,
prosze o potwierdzenie):
| | 5√x4+5√x3+5√x2+5√x+1 | | 5 | |
= limx→1 |
| = |
| |
| | 3√x2+3√x+1 | | 3 | |
Dziekuje, prosze jeszcze potwierdzic, czy na pewno nic tu nie namieszalam.
15 mar 19:21