PROPORCJONALNOSC odwrotna
jolka: sporzadz wykres:
a zaleznosci wysokosci trojkata od pola trojkata przy stalej podstawie 4
b zaleznosci wysokosci trojkata od dlugosci podstawy przy stalym polu rownym 3
15 mar 14:35
J: | | 2P | | 1 | | 1 | |
a) h = f(P) h = |
| , czyli h = |
| P − funkcja liniowa postaci y = |
| x |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
15 mar 14:49
pigor: ....,
b)
12ah= 3 /* 2 ⇒ ah=6= const. wielkości a i h i
odwrotnie proporcjonalne pozostające w zależności
| | 6 | |
h(a)= |
| , a>0 , której wykresem jest hiperbola .  |
| | a | |
15 mar 15:52