matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie z parametrem
zbysio123:
dla jakich wartości parametru m różnica pierwiastków równania (m−2)x
2
−(m−4)x−2=0 wynosi 3
29 paź 20:39
Zbronek:
m−2≠0 m≠2 (x
1
−x
2
)
2
=x
1
2
−2x
1
x
2
+x
2
2
=(x
1
+x
2
)
2
−2x
1
x
2
−2x
1
x
2
=(x
1
+x
2
)
2
−4x
1
x
2
−b
c
(
)
2
−4
=3
2
a
a
m−4
2
(
)
2
+4
=9
m−2
m−2
(m−4)
2
+8(m−2)−9(m−2)
2
=0
(m−2)
2
−8m
2
+36m−36
=0⇔−8m
2
+36m−36=0/:(−4)
(m−2)
2
2m
2
−9m+9=0 Δ=9
3
m
1
=
2
m
2
=3
30 paź 07:58