Rozwiąż równanie
joseph: (x+2)4 − x4 = 80
15 mar 14:23
ICSP: i w czym problem ?
15 mar 14:25
joseph: dochodze do rownania 2x3 + 6x2 + 9x −12 = 0
i nie wiem co dalej
15 mar 14:29
ICSP: raczej co wcześniej. Masz błąd w przekształceniach.
Zacznij od skorzystania dwa razy ze wzoru a2 − b2
15 mar 14:31
Tysiu: (x+2)4−x4=80
((x+2)2)2−x4=80
(x2+4x+4) (x2+4x+4) −x4=80
x4+4x3+4x2 + 4x3+16x2+16x + 4x2+16x+16 −x4=80
x4−x4 +4x3+4x3 +4x2+16x2+4x2 +16x+16x −80+16=0
8x3+24x2+32x−64=0 /:8
x3+3x2+4x−8=0 /:8
x=1 jest miejscem zerowym, więc dzielimy wielomian przez (x−1)
(x2+4x+8)(x−1)=0
Mnożenie jest zeremjeżeli choć jeden ze składników jest zerem
1) x2+4x+8=0 lub 2) x−1=0
1)
Δ=42−4*1*8=16−32=−16
Δ<0 czyli brak pierwiastków
2)
x−1=0
x=1
15 mar 14:49
ICSP: (x+2)4 − x4 = 80
(x+2 + x)(x + 2 − x)(x2 + 4x + 4 + x2) = 80
(x+1) * [ (x+1)2 + 1] = 10
niech t = x + 1 , t ∊R
t3 + t − 10 = 0
t3 − 8 + t − 2 = 0
(t−2)[t2 + 2t + 4 +1] = 0
t = 2
x = 1
15 mar 14:58
ICSP: mniej "siłowy" sposób.
15 mar 14:58