S_n jest sumą początkowych wyrazów ciągu (a_n).
Daria: Sn jest sumą początkowych wyrazów ciągu (an). Czy ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym?
Sn=3n2+3n
15 mar 14:12
J: a1 = S1 , S2 − a1 = a2 , a2 − a1 = ... musi mieć stałą wartość
15 mar 14:31
Tadeusz:
a
2−a
1 ... zawsze będzie miało jakąś wartość ... i o niczym to nie świadczy −
15 mar 14:59
J: Racja Tadeusz

a
n+1 − a
n = constans
15 mar 15:03
Ksss: raczej an+1−an ... musi mieć stałą wartość
15 mar 15:04
Tadeusz: −
15 mar 15:06
Tadeusz:
więc jak powinna to dowieść? :)
15 mar 15:09
wredulus:
S(n+1) − Sn −( Sn−S(n−1) ) = const.
15 mar 15:22