oblicz
izunia: wiedząc, że P(A∩B)=110, P(A')=25 P(A∪B)=34, OBLICZ P(A'∩B)
15 mar 14:07
Saizou : co to jest P(A'∩B)=
15 mar 14:12
izunia: chodzi chyba o iloczyn Aprim od B
przyznam się mało rozumiem z tej całej matematyki na jutro mam zdać pracę kontrolną jestem
załamana
15 mar 14:16
Saizou :

−czerwone kreski przerywane to dopełnienie zbioru A czyli A'
−niebieskie to zbiór B
− szukamy tego co jest w A' i jednocześnie w zbiorze B, czyli zielone kropki, czyli P(B)−P(A∩B)
skorzystajmy z gotowego wzoru z tablic
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
resztę sama...
15 mar 14:21
izunia: ok postaram się jakoś to napisać ... mam nadzieje , że się uda.
Rozumiem , że pod ten wzór muszę podstawić
15 mar 14:24
Saizou : i wyliczysz P(B), a zobacz co musisz obliczyć
15 mar 14:25
izunia: to mnie nie śmieszy
15 mar 14:29