KOKOKO
zombi: Wyznacz x:
(1+tg1o)(1+tg2o)...(1+tg45o) = (√2)x
oraz coś takiego:
Udowodnij podwójną nierówność zał. a,b,c>1
1 < logaba + logbcb + logacc < 2
Konkursowe jakieś.
15 mar 14:05
zawodus: To nie wiesz skąd je masz?
15 mar 14:32
zombi: Ja wiem, ale czy to ważne?
15 mar 14:37
Trivial: Drugie zadanko bardzo przyjemne. Polecam.
15 mar 19:04
zombi: Mi nie wyszło przerabiałem na podstawę abc i wychodziło coś w stylu
| | 1−x | | 1−z | | 1−y | |
1 < |
| + |
| + |
| < 2 gdzie x,y,z to logi odpowiednio logabcbc, |
| | y | | y | | x | |
log
abc, ac, log
abcab
15 mar 20:03
Trivial:
Ja mam taki sposób. a,b,c > 1
z = log
aba + log
bcb + log
cac
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| |
| | 1 + logab | | 1 + logbc | | 1 + logca | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| |
| | 1 + logab | | 1 + logbc | | 1 + logca | |
Zauważmy, że funkcja z jest symetryczna względem a,b,c. Zatem bez straty ogólności można
założyć: 1 < a ≤ b ≤ c < ∞. Podstawiając
x = log
ab ⇒ x ≥ 1
y = log
bc ⇒ y ≥ 1
Mamy:
Zatem:
| | 1 | | 1 | | xy | | 1 | | 1 | | 1 | |
z = |
| + |
| + |
| = 1 + |
| + |
| − |
| |
| | 1+x | | 1+y | | 1+xy | | 1+x | | 1+y | | 1+xy | |
| | 2 + (x+y) | | 1 | |
= 1 + |
| − |
| |
| | 1 + (x+y) + xy | | 1 + xy | |
Kolejne podstawienie:
u = x + y ⇒ u ≥ 2
v = xy ⇒ v ≥ 1
Daje:
| | 2+u | | 1 | | 2+2v+u+uv − 1−u−v | |
z = 1 + |
| − |
| = 1 + |
| |
| | 1+u+v | | 1+v | | (1+u+v)(1+v) | |
| | 1+v+uv | | 1+v+uv | |
= 1 + |
| = 1 + |
| . |
| | (1+u+v)(1+v) | | 1+v+uv + (v2+v+u) | |
Skąd odczytujemy:
1 < z < 2.
Hmm... Ciekawe czy istnieje bardziej elegancki sposób.
15 mar 20:34
Trivial:
Przekombinowałem. z nie jest symetryczne, czyli nie można założyć 1 < a ≤ b ≤ c < ∞
Ale okazuje się, że to założenie w ogóle nie jest potrzebne. Bez niego mamy:
x = log
ab ⇒ x > 0 u = x+y ⇒ u > 0
y = log
bc ⇒ y > 0 v = xy ⇒ v > 0
I wszystko działa.
15 mar 20:59
zombi: Pewnie jakiś Jensen czy inny kozak tu działa

ale nie wpadłem na drugie podstawienie. W sumie
to harde zadanie.
To pierwsze też jest szurnięte bo z AM−GM mamy
(1+tg1
o)(1+tg2
o)...(1+tg45
o) ≥ 2
45 √tg1otg2o...tg45 i nie wiem jak to ograniczyć z
góry z i z dołu
15 mar 21:57
zombi: .
16 mar 16:06
Godzio:
Pomyślę, bo wygląda na fajne zadanie
16 mar 16:10
zombi: A podbije jeszcze może ktoś się zmierzy.
17 mar 00:06
Trivial: Nie próbowałem rozwiązywać tego zadanka z tangensami, ale wygląda na nudnawe.
17 mar 00:09