logarytmy równania
ola: 1.
liczba log7 2 − log7 98 równa się :
a) 7 b) −2 c)1 d) −1
2.
Jeśli 1/5 * 52 : 5−3 , to x wynosi:
a) 5 b) 0 c) −2 d) 4
3.
Rozwiązaniami równania |2−x|= 7 są liczby :
a) 5 i −9 b) −5 i 9 c) −5 i −9 d) 5 i 9
4.
Usuwając niewymierność z mianownika wyrażenia 2√3 / √3 − 2 otrzymamy :
a) 2(3−2 √3 ) b)2 ( 3+ 2 √3 ) c) −2( 3− 2 √3 ) d) −2(3+ 2 √3 )
15 mar 13:01
wredulus:
Olu .... przygotowania do matury
15 mar 13:02
ola: nie,do matury jeszcze rok.
15 mar 13:04
Łucja:
| | b | |
W pierwszym: zauwaz, ze logab − logac = loga( |
| ) |
| | c | |
15 mar 13:07
J: | | 1 | |
I zauważ,że |
| = 7−2 oraz logaab = b |
| | 49 | |
15 mar 13:14